Lezingen

Lezingen 2017-06-11T13:24:48+00:00

Psychedelica als medicijn

Vrije Universiteit Amsterdam – 3 februari 2014

Joost Breeksema, voorzitter van Stichting OPEN, opende deze lezing aan de Vrije Universiteit Amsterdam met een overzicht van recent en historisch onderzoek naar de psychotherapeutische toepassingen van psychedelica. Vervolgens ging Maarten Belgers, verslavingsarts bij Iriszorg, dieper in op het middel ibogaïne en het onderzoek wat hij hier in samenwerking met de Radboud Universiteit in Nijmegen naar aan het opzetten is.

vspvu

 


 

Psilocybin in the treatment of end-of-life anxiety

Universiteit van Amsterdam – 14 juni 2013

Dr. Charles Grob, professor in de psychiatrie aan UCLA school of medicine, Los Angeles (VS), gaf op 14 juni 2013 een lezing over zijn onderzoek naar de effectiviteit van psilocybine als therapeutisch hulpmiddel binnen de behandeling van intense angst bij mensen met  vergevorderde kanker. Daarnaast sprak hij ook over onderzoeken die hij met/naar MDMA en ayahuasca heeft gedaan.

flashback-psychedelic-research-returns

 


 

(Hoe) werken psychedelica?

Vrije Universiteit Brussel – 3 december 2012

Op 3 december 2012 heeft OPEN in samenwerking met Studiekring Vrij Onderzoek voor het eerst een lezing in België georganiseerd. Neurowetenschapper Dr. Hylke Vervaeke gaf een soortgelijke lezing als ze in 2010 aan diverse universiteiten in Nederland gaf: een overzicht van actueel onderzoek naar psychedelica, klinische trials in de gezondheidszorg, en de werking van psychedelische middelen in het brein.

howpsy_brussel

 


 

(Hoe) werken psychedelica?

Universiteit Leiden – 7 oktober 2010
Universiteit van Amsterdam – 2 juni 2010
Universiteit Utrecht – 6 mei 2010
Rijksuniversiteit Groningen – 19 april 2010

 
In 2010 heeft OPEN aan diverse universiteiten de lezing ‘(Hoe) werken psychedelica’ georganiseerd. Neurowetenschappers Dr. Ruud Kortekaas en Dr. Hylke Vervaeke gaven een overzicht van actueel onderzoek naar psychedelica, klinische trials in de gezondheidszorg, en de werking van psychedelische middelen in het brein.

De lezing is hier terug te zien.

howpsy_utrecht 
 
 

 

Afkicken met Iboga – Heeft methadon haar beste tijd gehad?

Universiteit van Amsterdam – 19 februari 2009

Op donderdag 19 februari 2009 organiseerde OPEN een informatieve bijeenkomst over Iboga en ibogaïne, wederom aan de Universiteit van Amsterdam. De documentaire “Ibogaine – Rite of Passage” van Ben de Loenen werd vertoond, waarna een lezing van de regisseur zelf volgde. Hierna gingen verschillende experts in debat over het gebruik van ibogaïne bij verslavingsproblematiek.

De lezing is hier terug te zien.

afkicken_front afkicken_back

 


 

LSD & MDMA as therapeutic tools

Universiteit van Amsterdam – 28 januari 2008

Onze tweede lezing werd georganiseerd in samenwerking met de afdeling psychologie van de Universiteit van Amsterdam. Valerie Mojeiko van The Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS) sprak over de therapeutische potentie van zowel LSD als MDMA.

LSDMDMA_front LSDMDMA_back

 


 

Ayahuasca & Anthropology: Amazonian shamanism & western science

Universiteit van Amsterdam – 17 december 2007

Onze eerste lezing werd georganiseerd in samenwerking met de faculteit antropologie van de Universiteit van Amsterdam. Arno Adelaars introduceerde ayahuasca eerst voor diegenen die er nog niet bekend mee waren, waarna Jeremy Narby de rest van de tijd invulde. Hij sprak over ayahuasca en zijn ervaringen met de Ashaninca in de Peruviaanse Amazone.

De lezing is hier terug te zien.

ayahuasca_front ayahuasca_back