Uit nieuw onderzoek van een groep van vooral Britse wetenschappers, op basis van fMRI-hersenscans, is gebleken dat het innemen van psilocybine (de werkzame stof in paddo’s) bij proefpersonen de activiteit in bepaalde hersendelen vermindert. Dit geldt vooral voor de hersendelen die betrokken zijn bij het kanaliseren en filteren van informatie.

Dit verklaart wellicht waarom gebruikers vaak melden dat ze onder invloed van paddo’s indrukken en gevoelens ervaren die normaal gesproken voor ze verborgen blijven. Wanneer door de hersenen informatie minder goed gefilterd en gestuurd wordt, kunnen immers meer indrukken ons bewustzijn bereiken. Ook kan dit wellicht verklaren waarom gebruikers na het gebruik van paddo’s vaak nieuwe inzichten melden, soms met therapeutisch effect.

Een andere aanwijzing voor het therapeutische effect van psilocybine, is dat in dit onderzoek bleek dat de activiteit van de mediale prefrontale cortex afnam na het toedienen van psilocybine, een hersengebied dat bij depressieve mensen juist extra actief is.

Deze nieuwe resultaten komen opvallend overeen met de idee├źn van Aldous Huxley (1894-1963). Huxley zag het brein vooral als een instrument dat informatie voor het bewustzijn behapbaar maakt, en stelde dat psychedelische middelen deze filterende functie van het brein tijdelijk doen verminderen.

Klik hier voor de abstract van de studie en een linke naar de volledige tekst.